Turkije blijft goud toevoegen aan reserves

turkije goudreserves

Afgelopen jaar heeft Turkije een totaal van 127,7 ton goud aan de reserves toegevoegd, dit blijkt uit de nieuwste cijfers van de Turkse centrale bank. Dit betekent dat de totale goudreserve in een jaar tijd is gestegen naar 504,7 ton. Vanaf 377 ton. Hierdoor heeft Turkije zijn voorraad weer terug welke ze eind 2015 hadden. Een gedeelte van die stijging komt voor rekening door de centrale bank die goud bleef kopen. Het cijfer wordt opgeblazen door goudvoorraden van particulieren die in bewaring liggen bij de commerciële banken in het land. Deze private goudbezettingen worden de laatste jaren namelijk ook meegenomen voor de bepaling van de totale goudvoorraad.

Turkije tracht net als Rusland en China haar goudreserves verder uit te breiden. De Turkse centrale bank kreeg het afgelopen jaar tevens het exclusieve recht om de binnenlandse goudproductie te kopen. Een maatregel die perfect past binnen de strategie van het uitbreiden van de goudreserve.

Turkije doet er nog een stapje bovenop

Tegen het einde van 2016 riep de president van Turkije Erdogan zijn bevolking op om al hun dollars om te wisselen voor goud en Turkse lira, een oproep waar de bevolking goed gehoor aan heeft gegeven. Dat besluit kwam mede tot stand door een eerder mislukte staatsgreep dat jaar. Sindsdien zijn de relaties met westerse landen niet beter geworden. Dit is de hoofdreden dat Turkije voor zekerheid gaat. Ze bouwen een grotere financieel buffer op om tegenvallers op te kunnen vangen.

Veel oosterse landen hebben de afgelopen jaren hun goudreserves uitgebreid, puur omdat ze het edelmetaal gebruiken als bescherming tegen politieke en economische risico’s. Zo zijn landen tevens minder kwetsbaar voor economische sancties.Wilt u óók goud kopen met 10% korting?

Vraag dan nu direct meer informatie aan!


informatie