Gaat goud in Rusland vrijgesteld worden van BTW?

goud rusland btw

Om het gebruik van goud als financieel instrument aan te moedigen is in de gehele euro muntunie beleggen in goud vrijgesteld van BTW. Voor sommige onder ons is dat vanzelfsprekend, echter, in een hoop andere landen moet je nog wel belasting betalen als je goud wilt aanschaffen.

Een voorbeeld daarvan is Rusland. Een land dat zich de laatste jaren heeft bewezen als een van de grootste afnemers van het goud. Vorig jaar voegde de Russische bank meer dan 200 ton goud toe aan de publieke goudvoorraad. Door de hoge belasting van 18% op beleggingsgoud werden er de afgelopen jaren in Rusland weinig gouden munten en baren verkocht aan particulieren.

Dit zou binnenkort kunnen veranderen. Er doen in Rusland namelijk geruchten de ronde om het kopen van fysiek goud van belasting vrij te stellen. Tegen het einde van 2016 gingen diverse afgevaardigden van de goudsector uit Rusland en van de WGC (World Gold Council) in overleg over de binnenlandse ontwikkelingen op de goudmarkt waarbij toch een brede consensus werd bereikt over het schrappen van de btw op deze beleggingscategorie.

Aanschaf goud zonder BTW

Accountant Ernst & Young onderzocht de goudmarkt in Rusland. Hier kwam de conclusie uit dat het afschaffen van de belasting op gouden baren en munten uiteindelijk positief zal uitpakken. Dit omdat er dan via een andere weg uiteindelijk meer belastinginkomsten kan opleveren. Ook word er verwacht dat de vertegenwoordigers van de Russische goudsector dat het afschaffen van belasting uiteindelijk meer investeerders zal trekken. Het zou dan zowel spaarders als beleggers de mogelijkheid bieden om te investeren in het goud in plaats van valuta.

De opgelegde sancties tegen Rusland zijn vooral gefocust op bepaalde personen met invloed, grote bedrijven en bankensector. Het valt niet uit de sluiten dat er binnenkort financiële sancties zullen volgen. De Russische centrale bank tracht zich daar al langer tegen te beschermen door de voorraad verder uit te breiden. Alleen zou Rusland de markt extra kunnen stimuleren door ook de aankoop van goud vrij te stellen van belasting.Wilt u óók goud kopen met 10% korting?

Vraag dan nu direct meer informatie aan!


informatie