De reden waarom je nooit alleen goud moet kopen en houden.

goud kopen verkopen

Het kopen en houden van een grondstof als goud is volgens Michael Covel mogelijk de domste strategie ooit. Beleggers moeten vooral niet vergeten om goud ook te verkopen.

Dat schrijft Covel voor de economische nieuwssite Daily Reckoning. Gouddeskundigen die denken dat ze de richting van de goudprijs kunnen voorspellen zullen waarschijnlijk aanstoot nemen aan deze bewering, maar volgens Covel is het de harde waarheid dat de markt niets geeft om wat beleggers of experts denken dat er zou moeten gebeuren.

“Om geld te verdienen met goud, zit je ofwel aan de juiste kant of aan de verkeerde kant van de prijstrend”, aldus Covel. Goud kende een goede start van het jaar na de renteverhoging van de Fed in december 2015, de scherp dalende olieprijzen en de problemen in China die de aandelenmarkten deden tuimelen. Beleggers zochten onmiddellijk de veilige haven van het goud op en de stijgende prijs lokte meer beleggers richting het edelmetaal.

In mei adviseerden de analisten van JPMorgan hun klanten om zich te positioneren voor een nieuwe en zeer lange stierenmarkt in goud. Daarnaast verhoogde Goldman Sachs in juni de verwachting voor de gemiddelde goudprijs, die naar verwachting tot in 2018 zou blijven stijgen.

Merrill Lynch kwam in oktober nog met een aanbeveling om goud te kopen tijdens de kortstondige dipmomenten. De analisten stelden dat de aandelenkoersen zouden gaan dalen na de renteverhoging van de Fed en de dollar en de goudprijs zouden gaan stijgen.

Geen exit-strategie

Volgens Covel hadden al deze adviezen een groot probleem. Al deze aanbevelingen bevatten namelijk geen exit-plan. De meeste beleggers volgden deze ‘koop en hoop’-strategie. Ze kochten goud en hoopten dat de goudprijs zou blijven stijgen zoals de ‘experts’ hadden voorspeld.

Hoe pakte dat uit voor de beleggers?

Een belegger die in mei op advies van JPMorgan goud kocht betaalde daar zo’n 1.270 dollar per ounce voor. Diegenen die op aanbeveling van Goldman in juni instapten waren 1.324 dollar kwijt en beleggers die gehoor gaven aan de oproep van Merrill betaalden in oktober 1.256 dollar per ounce.

Vandaag de dag wordt goud verhandeld rond 1.140 dollar. De meeste beleggers die goud hebben gekocht en gehouden zonder een duidelijke exitstrategie staan dan ook flink in het rood.

Hoe verdien je dan wel aan goud?

Het antwoord op die vraag is volgens Covel dat een belegger in ieder geval niet moet vertrouwen op de ‘koop en hoop’-strategie. Net als veel andere grondstoffen, is goud beroemd om zijn ‘boom-en-bust’-cycli.

Goud is bijzonder gevoelig voor emotionele investeringen. Elke gebeurtenis die wereldwijd tot nervositeit leidt kan grote prijsschommelingen veroorzaken omdat veel mensen hun politieke overtuigingen hebben verbonden aan goud. De bottom line is dat het ongelooflijk moeilijk is om consequent geld te verdienen aan goud door het alleen te kopen en te houden, in plaats van een systematische strategie te gebruiken zoals een momentumgerichte trendstrategie.

Beleggers kunnen volgens Covel weleens geluk hebben en zich het nieuwe “Orakel van Omaha” wanen, maar via zijn eigen systeem kunnen herhaalbare winsten op de lange termijn worden gehaald, in welke richting de markt zich ook beweegt.

Trend Following-systeem

Het Trend Following-systeem van Covel leidde volgens hem op 20 april tot een koopsignaal voor het goudaandeel Hecla Mining en een verkoopsignaal op 10 oktober, waarmee een winst van 43 procent werd gehaald.

Het belangrijkste punt is volgens Covel dat zijn systeem een verkoopsignaal afgeeft wanneer de trend verandert waardoor de grote prijsdalingen worden vermeden. Naast het behalen van mooie winsten worden daardoor grote verliezen ontweken.

Vergeet niet te verkopen

In plaats van goud te kopen en te houden, moeten beleggers volgens Covel vooral niet vergeten om ook te verkopen en niet alleen maar te blijven hopen om een stijging. Al blijft het natuurlijk de kunst, en dat valt nog niet mee, om de goede instap- en uitstapmomenten te vinden.

 

Bron: http://www.finanzen.nl/grondstoffen/nieuws/De-reden-waarom-je-nooit-alleen-goud-moet-kopen-en-houden-1001627134Wilt u óók goud kopen met 10% korting?

Vraag dan nu direct meer informatie aan!


informatie