Bezoek goudmijnen

ruby creek
Wasinstallaties bij Ruby Creek

Bezoek goudmijnen Tanzania

Na een jaar was het eindelijk zo ver. Als nieuwe klant was ik uitgenodigd door Gold Investment om met mijn eigen ogen de goudmijnen van Ruby Creek in Tanzania te bezoeken.

We reisden af naar Tanzania Noord waar het nieuwste project van Ruby Creek is.
Maar voordat het zover was moesten we er eerst komen. Nederlanders hebben de reputatie zuinig te zijn en die maakten we waar. Vandaar dat we vanaf Schiphol eerst naar Heathrow Engeland) vlogen, vandaar uit naar Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) om uiteindelijk in Dar Es Salaam (Tanzania) te eindigen.

Na onze visa’s te hebben gekregen op het vliegveld werden wij opgehaald door twee auto’s met begeleiding van Ruby Creek.

We kwamen na goed 2 uur aan bij het kantoor van Ruby Creek in Dar Es Salaam, dat als er geen file had gestaan, een ritje van 20 minuten was geweest.

Supermooi kantoor

Wat opviel was dat het kantoor super strak en modern was ingericht. Tevens stond daar een nieuw soort goud wasmachine die met name wordt gebruikt om extra opbrengsten te genereren uit het water wat bij de grote machines wegloopt.

Wij zijn daarna vertrokken naar het Hotel, niet ver van het kantoor en direct aan de kust gelegen. Het diner gebruikten wij in een mooi restaurant wat ik niet in Tanzania had verwacht. Maar voor we daar kwamen wilde de CEO van Ruby Creek dat wij ons leven waagden in het lokale transportmiddel.

In de ochtend vertrokken wij om 07.00 uur voor onze reis vanuit Dar Es Salaam met een ultra lange Toyota 4 wheel-drive langs de kust richting het noorden. Met als bestemming de Magambazi goudmijn. De kwaliteit van de wegen viel best mee, pas op het laatste deel werd het echt slecht.

Hygiëne van groot belang

Na aankomst in de mijn werden wij getrakteerd op een lunch die aan hoge hygiënische normen voldeed. Dhr. Slavik legde ons uit dat iedereen hetzelfde eten kreeg en dat het van belang was dat niemand ziek werd. Logisch ook want zieke mensen hebben verzorging nodig en zijn niet productief. Dat klinkt logisch maar dat is het zeker niet in Afrika, Ruby Creek geeft de lokale bevolking dezelfde verzorging als de niet lokale krachten en dat is uniek.

Na de lunch zijn wij te voet vertrokken om eerst over het kamp te lopen. Het kamp is midden in de Jungle en ziet eruit als een klein dorp met kwalitatief hoogwaardige gebouwen.

Daarna zijn we in twee 4 wheel drives gestapt en naar de eigenlijke mijn gereden. Hier stonden 3 model 10’s die 12 uur draaien.

Naast de model 10’s waren er vrachtauto’s, bulldozers en ander zwaar materieel aan het werk.

wasinstallatie
Wasinstallatie aan het werk op Ruby Creek

 

We hebben met eigen ogen kunnen zien hoe rijk de grond aan goud was.

Er zijn daarnaast nog een soort waterbassins gebouwd waar het water naar beneden stroomt en het goud achter blijft, ook dit verhoogd het rendement en drukt de kostprijs van het goud.

Gedurende ons verblijf bestonden er strikte regels, regels met betrekking tot veiligheid en in verband met hygiëne. Dat is door het hele mijngebied te zien.
Er worden geen blikjes weggegooid overal in het kamp zijn afvalbakken en ook op de mijnplaatsen zelf wordt schoon gemijnd.

Proefboringen

Er is voor 75 miljoen euro door de mijn geïnvesteerd in boringen naar goud en de opbouw van het minidorp. De proefboringen hebben het meest gekost. Er is in de 10 kilometer op elke mogelijke plaats geboord. Deze worden door de huis geoloog bekeken en door een externe geoloog. De grond is zo rijk aan goud en andere grondstoffen dat de geologen het in eerste instantie niet geloofden.

proefboringen
Alle proefboringen staan opgeslagen in het kamp en zijn genummerd.

 

Goudberg beklommen

We hebben daarnaast ook de goudberg beklommen die heel rijk aan goud is. Hier gaat Ruby Creek binnenkort aan de slag nadat het reeds aanwezige product in de lagergelegen gebieden uitgewonnen is.

Vervolgens hebben wij nog mogen werken aan het winnen van goud met een kleine machine wat niet makkelijk is want het is heet en wij zijn niet gewend aan fysieke inspanning op deze manier.

Aan het einde van de dag hebben wij de plaatselijke school bezocht die Ruby Creek en ICP van pennen, krijt, bordenwissers, schriften, leerboeken en voetballen hebben voorzien. Met name de voetballen waren een groot succes. Nu heeft het dorp waar de school gevestigd was ook de voetballen aan een ander dorp gegeven. Een zeer praktische reden was het weggeven van de voetballen aan het andere dorp; “Als het andere dorp geen voetballen had, kon er ook niet tegen elkaar gevoetbald worden”. Ruby Creek neemt ook de salarissen van het schoolpersoneel voor haar rekening.

Waterbron

Vervolgens zijn wij naar de waterbron gegaan die Ruby Creek heeft aangelegd zodat men niet elke dag 20 kilometer meer hoefden te lopen om water naar het dorp te krijgen. Dit is een grote vooruitgang en voorkomt ziekte door dat men nu in staat is zich makkelijker te wassen en ook vers water heeft voor voedselbereiding en drinkwater.

 

waterbron
Waterbron aangelegd door Ruby Creek

 

Op de foto zien we de waterput met alle kinderen van het dorp. Op de payroll van Ruby Creek Resources Inc staan nu ook 3 leraren/leraressen die lesgeven aan de plaatselijke bevolking.

Ruby Creek heeft voldoende goud om nog jaren succesvol in Tanzania Noord te kunnen opereren.

Ik wil Gold Investment en Ruby Creek hartelijk bedanken voor het bezoek aan Tanzania.
Hierdoor heb ik nog meer vertrouwen in de organisatie en weet ik zeker dat mijn belegging veilig en rendabel is.

John HooftWilt u óók goud kopen met 10% korting?

Vraag dan nu direct meer informatie aan!


informatie